Amberboom Snoeien, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Amberboom snoeien

De Amberboom oftewel de Liquidambar Styraciflua is een boom die van oorsprong uit Noord-Amerika komt. In de vrije natuur kan de boom wel 40 meter hoog worden. De boom groeit met een slanke kruin omhoog. Oudere bomen hebben en eivormige kruin. In onze regio gebruiken we de Amberboom vaak als leiboom. Maar hoe en wanneer kan je de Amberboom snoeien? In het kort:

Veel snoei heeft de Amberboom niet nodig. In oktober of maart verwijderen we de dode en slechte takken en takken die de boom uit model halen. Als je een leiboom hebt, dan kunnen in oktober de omhoog groeiende twijgen gesnoeid worden. Kijken naar de vorm is heel belangrijk bij de Amberboom.

Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan in het bovenstaande kort omschreven is. Er zijn namelijk Amberbomen die als leiboom gebruikt worden, solitaire Amberbomen en bol Amberbomen. En ze moeten allemaal gesnoeid worden. Hoe je dat doet en wanneer je dit het beste kunt doen wordt in dit artikel beschreven, dus lees snel verder.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Liquidambar Snoeien

De amberboom wordt ook wel Liquidambar genoemd. En deze geeft in de herfst een pracht aan kleurige bladeren.

Niet alleen de bladeren zijn mooi, want de boom komt in vele varianten voor zoals de leiboom of dakboom. Daarnaast kan de kleinere meerstammige Amberboom goed gebruikt worden als haag.

Alles wat groeit in de natuur betreffende bloemen, planten en bomen moet een keer gesnoeid worden.

Voordat je begint met snoeien raad ik je aan om eerst op een afstand te kijken naar de Amberboom. Kijk goed naar de vorm hoe deze nu is en vergelijk deze met de vorm die je wilt hebben. Ga naar de Amberboom en kijk vervolgens hoe de takken lopen en welke je eventueel kan snoeien. Dit is best belangrijk bij een Amberboom, omdat deze altijd in een bepaalde vorm gekweekt is.

Als je niet goed hebt gekeken en je begint gewoon met snoeien, heb je kans dat je verkeerde takken wegknipt waardoor de Amberboom zijn vorm verliest en dat zou jammer zijn.

Wanneer Amberboom Snoeien?

Voordat je ook maar een snoeischaar in de takken zet is het belangrijk om te weten wanneer je de Amberboom kunt snoeien. Elke boom, struik, haag of plant heeft een voorkeur voor een snoeiperiode en zo is het ook met de Amberboom.

De Amberboom heeft weinig snoei nodig, en meestal gaat het om de oude en kruisende takken weg te halen die de vorm van de boom uit model halen. Dat geldt zeker voor de bol amberboom.

Heb je de Amberboom als leiboom, dan moet je zeker snoeien om de leivorm mooi in model te houden.

Voor het snoeien van de Amberboom zijn er twee periodes, namelijk:

  1. Maart (voorjaar)
    Snoei oude en dode takken weg. Verwijder ook kruisende takken weg.
    Dit is de snoeiperiode voor de amberboom als leiboom. Snoei alle omhoog groeiende twijgen van de horizontale takken af. Knip ze af tot ongeveer 3 centimeter van de horizontale takken. Deze snoei kan je trouwens ook al in de maand oktober doen. Maar pas op met vorst, dan kan er niet gesnoeid worden.
  2. Juli/augustus (zomer)
    In de zomer knip je scheuten die lang zijn en die het model van de boom niet tegoeden komen weg.

Dit zijn de momenten wanneer je de Amberboom kunt snoeien, maar wat ga je dan snoeien, welke takken haal je weg?

Hoe Amberboom Snoeien?

Een Amberboom kan in vele varianten voorkomen. In de vrije natuur zijn het gewoon bomen die recht omhoog groeien. Zie de foto bovenaan dit artikel.

Zoals als besproken is zijn er ook varianten die als leiboom gebruikt worden en Amberbomen die in een bolvorm groeien. Daarnaast zijn er ook meerstammige Amberbomen die weer als haag gebruikt kunnen worden. Deze meerstammige worden niet zo hoog maar juist breder en dus ideaal voor een haag.

En bij kwekers kan je ook Amberbomen kopen die als het waren een dak vormen, prettig als je meer schaduw in je tuin wilt hebben.

Wat ze gemeen hebben is dat het allemaal Liquidambar Styraciflua’s zijn en deze moeten allemaal gesnoeid worden.

Snoeien Amberboom

Een amberboom die als solitaire boom in de tuin staat heeft niet veel snoei nodig. Verwijder in maart de oude en dorre takken. Kijk ook goed naar de vorm van de boom, deze moet breed aan de onderkant zijn en smal van boven, een piramide vorm.

Verwijder ook de takken die de piramide vorm uit balans halen. Knip al deze takken af tot ongeveer 3 centimeter van de knoop. Meer snoei heeft de Amberboom niet nodig. Ik hoop wel dat de boom de ruimte heeft, want in onze regio worden ze geen 40 meter hoog, maar 25 meter moeten ze met gemak halen.

Als er in de zomermaanden zich lange scheuten vormen dan kan je deze nu weghalen. Knip ze af tot 3 centimeter boven de knoop.

Lei Amberboom Snoeien

Voor de leiboom is de vorm het belangrijkste. De eerstejaars twijgen die vanaf de horizontale takken omhoog groeien moeten gesnoeid worden. Knip deze takken af met een scherpe snoeischaar tot ongeveer 3 centimeter boven de horizontale takken. Dit kan je doen vanaf oktober tot en met maart, maar niet snoeien tijdens vorst.

Controleer ook de horizontale takken of deze nog goed zijn, anders moet je een twijg nemen en deze horizontaal leiden zodat je deze kunt laten groeien tot horizontale tak. Doe dit alleen als de horizontale tak slecht is.

In de zomer kan je extreem lange scheuten die de leiboom uit model halen wegknippen.

Bol Amberboom Snoeien

De bol Amberboom heeft helemaal niet veel snoei nodig. Verwijder in maart de slechte takken en dood hout van de boom.

Kijk even op een afstand of de bol nog in vorm is, anders kan je takken die de boom uit vorm halen wegknippen. Dit is alles wat je bij een bol amberboom hoeft te doen.

Zo, je weet nu hoe je een Amberboom kunt snoeien. Het belangrijkste van snoeien is ….. kijken. Kijk goed naar de vorm van de boom voordat je ook maar begint met snoeien. Wat je teveel weghaalt, heeft zeker een jaar nodig om weer aan te groeien en weer in model te komen

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen